Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Travanj u pčelinjaku
  • 31.03.2024. 09:00

Radovi u pčelinjaku tijekom travnja: Vrijeme kad se osiguravaju zdrave i jake zajednice

Cilj pčelara u ovom razdoblju je osigurati jake i zdrave zajednice koje će moći iskoristiti glavnu pašu u svibnju.

Foto: Sanja Dovečer
  • 596
  • 51
  • 0

Travanj je za pčelare ključni mjesec u godini. Vrijeme se zagrijava, priroda budi, a pčele ubrzano izlijeću iz košnica i sakupljaju nektar i pelud. Cilj je u ovom razdoblju osigurati jake i zdrave zajednice koje će moći iskoristiti glavnu pašu u svibnju.

Pčelarski kalendar izravno je povezan s godišnjim dobima. U većini pčelinjaka ovaj mjesec znači da je proljeće konačno stiglo i da se priroda pa tako i pčele intenzivno pripremaju na nadolazeću sezonu. Pregled košnice i provjera snage zajednice, prisutnost matice, legla i zaliha hrane jedan su od redovitih zadataka na pčelinjaku pa tako i u travnju. 

Širenje leta i proširenje same košnice

Osigurajte si, ako već niste, da imate puno rezervnih okvira i medišnih nastavaka pri ruci za nadolazeću sezonu. Neće ih nadam se biti previše. Ako ništa drugo, ako planirate pokupiti odnosno uhvatiti roj ili dva, uvijek je najbolje za tako nešto biti spreman unaprijed.

Potrebno je obratiti pažnju na zdravlje pčela i moguće znakove bolesti. Po potrebi vrši se širenje leta i proširenje same košnice dodavanjem nastavaka sa satnim osnovama u nastavljačama dok se kod AŽ i sličnih redovito dodaju novi okviri. 

Prije svega se preporuča pratiti lokalna vremenska prognoza, pa se prema njoj prilagođavaju radovi direktno u pčelinjaku. Uostalom kao i uvijek preporuča se koristiti zaštitna oprema prilikom rada s pčelama bez obzira na iskustvo pčelara. S pčelama se uvijek radi strpljivo i pažljivo bez prevelike buke i trešnje.

Vrši se stimulativno prihranjivanje. Kada još nema dovoljno prirodne paše i legla, mogu se prihranjivati rijetkim sirupom napravljenim od vode i šećera u omjeru 1:1. Stimulativno prihranjivanje potiče razvoj pčelinje zajednice i pomaže u jačanju pčela.

Suzbijanje varooze:

  • Varroa je parazit koji ugrožava zdravlje pčela.
  • U travnju se provode kontrole i preventivne mjere borbe protiv varooze, uz korištenje zakonski odobrenih sredstava.

Ne želite li ga, spriječite rojenje 

Promatranje rojenja dio je aktivnosti u travnju i svibnju. Zakasni li pčelar s nekim od radova, sklone su u tim mjesecima rojenju. Pratite znakove i poduzmite mjere za sprječavanje rojenja, ako je potrebno i ako ih ne želite na svom pčelinjaku.

Uzgoj matica također se počinje u ovom mjesecu. Ako želite uzgojiti nove matice, u travnju je vrijeme za formiranje jakih odgajivačkih obitelji.

Skupljanje peludi dio je radova koji ovisno o lokaciji pčelinjaka počinju baš u travnju i svibnju. Ako želite prikupljati pelud, u travnju je idealno vrijeme za postavljanje skidača peludi. U travnju je potrebno početi pripremati i opremu za vrcanje meda, ako već niste počnite razmišljati i o nabavci ambalaže za med i slično.

Zaključak: Travanj je za pčelare vrlo aktivan i prvenstveno zahtjevan mjesec, ali uz dobru organizaciju i brigu o pčelinjim zajednicama on može za sebe osigurati poprilične količine meda. Uz dobru praksu i predan rad, pčelarstvo za njega može biti izuzetno korisno i pozitivno iskustvo.


Tagovi

Travanj u pčelinjaku Radovi u pčelinjaku Uzgoj matica Rojenje Suzbijanje varooze


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.